Könyvek csatája

Lesd meg a csatát, hogy megtudhasd a végén, melyik könyv 2014 legjobbja! - Könyvek csatája
Értesülni akarsz a legfrissebbekről a csatával kapcsolatban? Nézd a külön erre készített oldalt! - Könyvek csatája - Frissek

2013. december 3., kedd

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli #1

Szerző: Maros Edit
Kiadó: Studium plusz
Kiadás éve: 2012
Fordította: eredetileg is magyar
Oldalszám (a Köszönetnyilvánítás nélkül): 378
Sorozat: Hűvösvölgyi suli
A mű eredeti címe: Hűvösvölgyi suli
Fülszöveg:
Kamasznak lenni nem könnyű.
Először is ott vannak a felnőttek, akik azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, és általában ki is mondják a véleményüket. Aztán az igazi ellenségek, a pattanások, amik a lehető legrosszabbkor tűnnek fel, hogy megnehezítsék az amúgy is bonyolult hétköznapokat. Na és akkor még nem beszéltünk a szerelemnek nevezett izéről, ami végképp érthetetlen és kiborító. A túlélésben sokat segít, ha az embernek vannak osztálytársai, ha elérhető a Facebook és van kivel chatelni a legégetőbb kérdésekről, illetve ha megfelelően élénk a fantázia - arra az esetre, ha feltétlenül ki kell találni, mondjuk egy kamu pasit cikis helyzetek megoldására. És sokszor jól jön egy ikertesó is. A Hűvösvölgyi Suli tizennégy éves ikrei a kamaszkor útvesztőiben barangolnak, néha kéz a kézben, néha nemszólokhozzád hangulatban, olykor pedig egymást kirángatva a csávából. Mikor mire van szükség.


Mások véleménye:

"Imádtam, faltam, és élveztem, és annak ellenére, hogy nagyon sok téveszme keringett az SzJG-stílus felvétele illetően, én ezt most világ/ember/libri/mindenki szeme láttára megcáfolom, mivel bármennyire is kerestem a hasonlóságot, nem találtam. Arról pedig (szerintem) nem az írónő tehet, hogy vannak azonos nevű szereplők -, ez inkább a magyarság hibája, túl kevés név létezik!" - Egy nagy Senki

Nagyon sokan emlegetik a Hűvösvölgyi sulit a Szent Johanna gimivel együtt. Pedig nem kéne. Két teljesen más mű, két teljesen más szerzőtől.

A szereplők ebben a kötetben még éretlenek és nevetségesen idióták, mégis annyira a szívedhez nőnek, ezért sokan tűkön ülve várták a második részt (mostanra azonban már a harmadik is megjelent, ezért a negyediket várjuk!).

Dóri szeleburdi volt, előszeretettel kotort bele mások életében és közben még a sajátját is elrontotta.
Nóri mindenben jó volt, kissé talán túl tökéletes, de mivel nagyon naiv, ezért ő sem hibátlan.

Ebben a kötetben megismerhetjük az osztályt, a tanárokat és az iskolát, de a fő cselekmény a banda körül forog, na meg Attila és Dóri körül, de persze végig ott van a titok Lillával kapcsolatban is, aki fantasztikusan hű barátnő.
Ez a történet tényleg kihagyhatatlan, mert a szerző nem akarja ránk dukmálni a fontos mondanivalóit (amikkel tele van a könyv), nem erőszakolja ránk, hanem szépen, lassan, tudatosan beadagolja nekünk a tanulságokat és már csak emiatt megéri elolvasni a sorozatot, mert, ha egyszer beléd szúrják a Hűvösvölgyi suli-tűt, és belénk adagolják a fiola tartalmát, te is garantáltan függő leszel.
RENDELD MEG A KÖNYVTÜNDÉREN ÉS AJÁNDÉK HŰVÖSVÖLGYI SULI KARKÖTŐT KAPSZ MELLÉ!

Borító: természetesen eredeti, és nagy szép, habár kicsit sötéties
Kedvenc karakter: Dóri, Attila, Lilla, Nóra, Timi, Móni
Legutáltabb karakter: Dávid
Amit imádtam: azt, hogy Dóri mindig mindent elbaltázott
Amit utáltam: azt, hogy Dóri mindig mindent elbaltázott
Érzéki mérce: hullámvölgyek, de egyébként semmi
Értékelés: bármikor el tudnám olvasni még egyszer. Bármikor.




2 megjegyzés: